Lego is een veel gebruikte metafoor binnen de ICT sector en uiteraard ook binnen het enterprise architectuur vakgebied. Systemen, IT landschappen, architecturen, etc. moeten vooral modulair opgebouwd zijn zoals Lego dat is. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in dit filmpje van Gerben Wierda over de noodzaak van enterprise architectuur.

Als vader van 3 jonge kinderen en informatie architect in mijn werkende bestaan, heb ik mij uiteraard al vaker afgevraagd op welke manier ik Lego zou kunnen gebruik in mijn werk. Een van de acties die ik heb gedaan, is het bestellen van een iPhone Lego hoesje van Belkin. Het eerste systeem” die ik ermee heb gebouwd (in cocreatie met zoonlief uiteraard) is de allereerste Apple Mac.
IMG_0778

Recent werd ik geattendeerd op het volgende artikel uit de Guardian: Lego: can this most analogue of toys really be a modern urban planning tool?. De kracht van Lego wordt ook aardig ge-illustreerd met de volgende quiz waarin gevraagd wordt of je de gebouwen herkend.

Een andere hele aardige toepassing van Lego is de plugin voor Google Chrome in combinatie met Google Maps. Dit in combinatie met het vorige artikel moet volgens mij hele aardige toepassingen kunnen geven!
Schermafdruk 2014-12-19 09.56.37

Vanuit mijn vorige werkomgeving heb ik kennisgemaakt met Incidentcity. Dit is een zeer leerzaam maar ook zeer leuke manier om alles rondom fysieke veiligheid uitgelegd te krijgen. Het is geweldig knap hoe de grote incidenten zoals Brand bij Chemiepak in Moerdijk, Instorten tribune Arke Stadium in Enschede en brand Bouwkunde Faculteit in Delft herkenbaar worden uitgebeeld.

De voor mij meest in het oog springende toepassing van Lego binnen de ICT was tijdens een aanbestedingstraject bij een uitvoeringsinstantie. Deze aanbesteding werd uitgevoerd in de vorm van een concurrentiegerichte dialoog. Tijdens een serie presentaties van de aanbestedende dienst aan de verschillende consortia werd een min of meer ontspannende sessie georganiseerd. In deze sessie werden de consortia gevraagd om hun visie op de oplossing door middel van Lego blokjes te laten zien. Maanden later bij de definitieve gunning had achteraf bezien, deze gunning enkel op basis van deze Lego sessie kunnen worden voorspeld. Waarom? Het consortium dat de gunning won, had tijdens de Lego sessie de meest duidelijke visie en kon dat ook onderbouwen door middel van een sprekende toepassing van de Legoblokjes. Bovendien was er daadwerkelijk sprake van samenwerking tussen de 2 bedrijven in dit consortium.

Wat kan de enterprise architect hiermee? Belangrijkste constatering voor mij is iedere keer toch weer hoezeer de creativiteit wordt geprikkeld op basis van zeer sterk gestandaardiseerde bouwblokken. Volgens mij is dit sterk vergelijkbaar met de huidige ontwikkeling op internet waarbij met behulp van (linked) open data allerlei apps worden gebouwd. Een daaropvolgende constatering is dat ICT afdelingen binnen organisaties zich veel meer moeten toeleggen op het aanbieden van ‘lego-blokjes’. Deze lego-blokjes hebben overigens verschillende vormen: zo zijn er lego-blokjes in de vorm van linked en of open data maar ook online en mobiele apps. Dit kunnen eigen lego-blokjes zijn maar er moet nadrukkelijk ook ruimte zijn om de lego-blokjes van buiten (allerlei online en mobiele apps en open data bronnen).

De meest eenvoudige toepassing is uiteraard het gebruik van Lego voor visualisatie van architecturen. In plaats van het gebruik van 3D software kan hiervoor Lego opstellen worden gemaakt en gefotografeerd of gefilmd (bijvoorbeeld als still movie). Geen tijd om naar de winkel te rennen om setjes Lego te kopen? Gebruik dan de Lego Designer.

Bart den Dulk

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.