In de meeste gevallen wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend en adviserend bij met name grote veranderingen. Maar hoe zit het eigenlijk met de relatie tussen leiderschap en architectuur? In hoeverre moet een architect leiderschapskwaliteiten hebben? En hoe verhoud zich dat met de focus op de ‘harde’ kant van organisaties (structuren, modellen, definities, etc.)?

Aanleiding van deze blog is een leergang die ik onlangs heb gevolgd met als titel Koersverleggend Leiderschap. Deze leergang combineerde fietsen (op de racefiets in een bergachtige omgeving) met workshops om zodoende je eigen leiderschapskwaliteiten te ontdekken en aan te scherpen, zowel op persoonlijk niveau als op organisatie niveau. In de aanloop naar en tijdens deze leergang heb ik mijzelf nadrukkelijk de vraag gesteld in hoeverre er sprake is van leiderschap in mijn werk als adviseur op het gebied van bedrijfs- en informatie architectuur. Natuurlijk, tijdens opdrachten zijn er soms situaties waarbij je leiding geeft aan een team architecten of probeer je een aantal interne architecten te coachen. Maar ik vervul geen hiƫrarchische leidinggevende functie en ik heb geen eigen onderneming.

Kijkend naar de deelnemers ontdekte ik gaandeweg dat er verschillende vormen van leiderschap zijn. Naderhand bleek dat ik deze vormen kon koppelen aan de kleuren van insights c.q. de elementen waarmee karaktereigenschappen kunnen worden geidentificeerd:

 • ondernemend leiderschap -> rood / vuur:
  • daadkrachtig, veeleisend, vastberaden, wilskrachtig, doelbewust
 • corporate leiderschap -> groen / aarde:
  • zorgzaam, relatiegericht, harmonieus, ontspannen, geduldig, intiem
 • politieke leiderschap -> geel / lucht:
  • dynamisch, enthousiast, creatief, overtuigend, visionair, sociaal
 • kennis leiderschap -> blauw / water:
 • voorzichtig, nauwkeurig, analytisch, gedetailleerd, gestructureerd

Waarom is dit onderscheid belangrijk? Het helpt mij vooral om te kijken wat mijn voorkeursstijl is en wat ik moet doen om effectiever te zijn. Niet geheel verrassend bleek dit blauw/water te zijn. Tijdens de leergang bleek dat ik de meeste moeite had met geel/lucht. Tegelijkertijd was juist 1 van de zaken die mij vooraf gegund werd dat ik meer kan inspireren. Dit zijn juist aspecten die meer bij politiek leiderschap horen.

Uiteraard ben ik benieuwd naar jullie feedback hierop! Overigens zullen alle vormen van leiderschap in zekere mate aanwezig zullen zijn maar zal je eigen profiel en de context bepalen welke dominant is. In een volgend blog wil ik meer ingaan op de ‘zachte’ kant van organisaties en wat dit betekend voor het architectuur vak.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.